VIAŢA CULTURALĂ

CĂMINUL  CULTURAL GENUNENI

Formaţia de căluşari din Franceşti a debutat pe scenele căminelor culturale în 1965 şi s-a afirmat pe plan naţional tot în acelaşi an, cand,  director de cămin fiind profesorul Tăcutu Constantin, a pregătit echipa prezentand jocul autentic pentru prima dată pe scena teatrului din Piteşti şi pentru jocul prezentat au primit Premiul Special de Autenticitate. În toată această perioadă de 43 de ani, formaţia de căluşari a participat la foarte multe activităţi culturale, locale, judeţene şi naţionale. Putem exemplifica participarea la Festivalul Căluşului la Piteşti, Slatina, Turnu Severin unde prestaţia scenică a fost apreciată în mod special pentru originalitate şi de cele mai multe ori clasandu-se pe locurile II şi III.

În anii 1993-1994-1995, Conducerea primăriei împreună cu biblioteca publică şi căminul cultural a organizat o activitate culturală, intitulată ,, Ziua Căluşului şi Întalnire cu Fii Satului”, reuşind trei ediţii de excepţie , sub îndrumarea doamnei Maria Constantinescu, directoarea Centrului de Creaţie Rm. Valcea, la care au fost prezente personalităţi marcante ale promovării folclorului şi tradiţiei populare prin persoane doamnei Marioara Murărescu, organizatoarea Tezaurului Folcloric şi a domnului Tita Sever, renumit coregraf la nivel naţional.

Activităţile s-au bucurat de o apreciere deosebită din partea locuitorilor comunei. Evidenţiez în mod deosebit participarea la ultimele trei ediţii ale Festivalului Naţional ,, Căluşul Romanesc”, desfăşurat la Caracal în anii 2006, 2007, 2008 la care juriul format din specialişti în domeniul dansului au apreciat originalitatea şi elaborarea scenică acordandu-ne premii speciale şi ocupand onorate locuri II şi III, materializate fiind în diplome şi plachete.

De menţionat este faptul că la Şcoala Dezrobiţi prin Inspectoratul Şcolar Judeţean în cadrul unui program special s-a organizat pregătirea unei formaţii de căluşari a copiilor, de către vătaful instructor Ţîntu Gheorghe şi a fost cumpărată costumaţia necesară care a intrat în dotarea şcolii.

Formaţia de căluşari este alcătuită din jucători pe două generaţii care practică jocuri separate dar şi în ansamblu. Un aspect îmbucurător este faptul că s-a constituit Comisia Naţională pentru Salvgardarea Capodoperei Patrimoniului Cultural Imaterial ,, Tradiţia Căluşului”, care a întocmit un Program Naţional ce urmăreşte:

- documentarea, inventarierea şi centralizarea datelor despre căluş;

- menţinerea şi revitalizarea căluşului;

- valorificarea, promovarea şi difuzarea jocului;

- protejarea manifestărilor;

- cooperarea internaţională prin Convenţia din 17. 10. 2003, semnată şi aprobată la Paris. 

Proclamarea de către UNESCO a ,,TRADIŢIEI CĂLUŞULUI” , drept CAPODOPERA  A PATRIMONIULUI MORAL ŞI IMATERIAL A UMANITĂŢII, reprezintă pentru Romania respectiv pentru comuna Franceşti, o recunoaştere a valorilor patrimoniului nostru cultural.  

In anul 2011 a fost acordate un număr de 5 Distincţii de Cetăţean de Onoare domnilor Prof. Andronie Dumitru, ec. Iagăru Nicolae, prof. George Voica, prof. Tăcutu Constantin şi prof. Ciurea Nicolae –Genuneni.

În anii  2010-2011-2012  a. fost  organizată ”Ziua Comunei ” cand au fost sărbătorite cuplurile ce au împlinit 50 de ani de căsătorie. La manifestări au participat oficiali locali, parlamentari, formaţii artistice din localităţile vecine.

BIBLIOTECA COMUNALĂ 

In perioada 1949- 1990, biblioteca a functionat in diferite locatii cum ar fi case particulare, scoala, dispensarul uman si ultima data in localul Gradinitei Cosani, pana in anul 1993.

Datorită implicării conducerii Primăriei şi cu ajutorul conducerii Şcolii, începând cu ianuarie 1994 biblioteca isi are sediul in localul vechi al scolii Francesti, ocupand o suprafata de 60 m patrati, are o sala de lectura cu 10 locuri, dispune de un numar de 9800 volume si este frecventata anual de peste 2500 cititori, care imprumuta anual peste 4800 de carti. In cadrul bibliotecii se organizeaza diverse activitati socio-educative, intalniri cu scriitorii, lansari de carti. Cele mai cunoscute fiind:

- simpozionul << ,,George Voica”- poet si prozator>>, fiu al satului, are loc in luna noiembrie a fiecarui an;

- ,,Oameni si locuri”- personalitati locale;

- ,,File de istorie locala”

-,, Eternul Feminin - Sensibilitate si Putere”, editia a III-a a avut loc pe 6.03.2008

- Cenaclul Literar ,, Vlastare literare”,condus de scriitorul George Voica.

Biblioteca este cea care a realizat primele schite de monografie, atat a comunei, cat si a bibliotecii. Tot Biblioteca editeaza revista ,,Glasul Cartii”.

În satul Genuneni, biblioteca are un punct de împrumut la parterul Caminului Cultural Genuneni, cu program de lucru saptamanal, sambata deservind elevii scolii Genuneni precum si comunitatea din zona.